کلرینگ چیست ؟
کلرینگ (Clearing) همان نهادهای اصلی واسط میان مبادلات بانکی و مالی در دنیا می باشند که هرگونه معامله و دادوستد و گردش پولی، کامل شده و یا در مرحله تکمیل، میان افراد یا نهادها را ثبت و کنترل می کنند.
در واقع هرگونه مبادله ای، چه از طریق نهادهای دارای مجوز و رگوله شده در بازار های مالی معتبر (on-exchange) و چه از طریق مبادلات خارج از بورس (Over-the-counter یا off-exchange) و یا دادوستدهای که به صورت مستقیم بدون هیچ واسطه انجام می شود، باید توسط کلرینگ ثبت و کنترل گردد.
موسسه تهاتری یا همان کلرینگ هاوس (clearing house) اصلی ترین نهاد بین نهادهای کلرینگ است که وظیفه اصلی آن کنترل و کاهش میزان اشتباه نهادهای کلرینگ، با توجه به مقررات وضع شده، در دنیا است.
این نهاد مرکزی، با کنترل دقیق خود، هرگونه اشتباه و انحرافی را شناسایی کرده و نسبت به رفع آن اقدامات لازم را انجام می دهد.
در دادوستدهایی که بین افراد و نهادها انجام می شود لازم نیست که افراد و نهادهای موجود در قرارداد کاملا به یکدیگر اعتماد داشته باشند، بلکه آنها با اعتماد و واگذاری انجام انتقال پول و اعتبارات به نهادهای واسط مورد اطمینان خود، نسبت به انجام درست و کامل معامله اقدام می کنند.
نهاد های واسط نیز با بکارگیری کلرینگ هاوس نسبت به انتقال مبالغ و اعتبارات اقدام می کنند تا از انجام کامل و درست مبادلات مطمئن باشند.
پس با وجود کلرینگ هاوس می توان اطمینان حاصل کرد که فرد یا نهاد خریدار از مبلغ و اعتبار کافی برخوردار است و انجام انتقال بیش از 1 بار انجام نگیرد.
اما باید چند مشکل این روش را هم در نظر گرفت مانند اینکه این روش بسیار کند است و بهره وری بالایی ندارد. این روش قابل هک و کلاه برداری است و هزینه انجام انتقال مبادلات نیز بالا می باشد.